Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk cookikat (sütiket) tárol az Ön gépén és a webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani.
Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatkezelési tájékoztató" menüpontban található.

Hogyan válasszunk helyesen televiziót ?

Hogyan válasszunk helyesen televiziót ?

Ha TV-t akarunk vásárolni, és már több éve nem követtük ezen iparág fejlődését, akkor nagyon sok új kérdéssel szembesülünk, amelyekre választ kell tudnunk adni, hogy a számunkra legmegfelelőbb TV-t vásároljuk meg.

 

Minden háztartásban rendelkezünk egy, de akár több TV-vel is. A TV is egy gyorséletű technologiai fejlődéssel rendelkezik, évente látunk újjabb és újjabb fejlesztéseket, innovációkat. Ha TV-t akarunk vásárolni, és már több éve nem követtük ezen iparág fejlődését akkor nagyon sok új kérdéssel kell megküzdjünk.

Tehát milyen döntések alapján vásároljunk televiziót, melyik fogalmakkal kell tisztában legyünk, hogy ez sikerüljön?

A kijelző

  • A LED kijelzők a hagyományos LCD-televíziókban használt fluoreszcens fények helyett olyan LED háttérvilágítást alkalmaznak, ami reprodukálja a kijelzőn látható színeket. Energiatakarékosabbak és sokkal magasabb képminőséget biztosítanak, mint a klasszikus LCD kijelzők.

  • A QLED az LCD kijelzőkben alkalmazott kvantumpötty technológia, mely javítja a képfényességet és a színvisszaadást.

  • Az OLED kijelzők (Organic LED) hasonlóak a LED kijelzőkhöz, csak abban különböznek, hogy nem rendelkeznek háttérvilágítással. Előnye ennek a technológiának, hogy a fekete színt kisebb fényerővel, tehát nagyobb kontraszttal tudja megjeleníteni, valamint vékonyabb és könnyebb kivitelezést tesz lehetővé.

A felbontás

  • A képfelbontás megmutatja, hogy a kijelző felülete összesen hány képpontból, vagyis pixelből áll. Minél több pixelből áll, annál élesebb, részletgazdagabb képet látunk. A képernyő felbontása alapján dönthetjük el, hogy milyen egy televízió képminősége. Napjainkban a HD (1280×720), Full HD (1920×1080) és 4K Ultra HD (3840×2160) TV felbontások közül választhatunk, sőt rövidesen 8K UHD tartalmakat. Az ár a felbontás mértékével emelkedik.

A méret

  • A televízió képernyőjének nagyságát a képátmérő határozza meg, col-ban vagy cm-ben találjuk meg. 47 cm és 265 cm közötti méretek közül választhatunk. Az ideális képernyő méretet a lakás méretéhez kell igazítani. Amennyiben a TV-t kevesebb, mint 1,5 méter távolságról szeretnénk nézni, akkor a javasolt átmérő 80 cm. 2 – 3 méter között 48-65 col-ig. 3 méternél nagyobb távolság esetén a 65 coll és nagyobb méret javasolt.

Smart vagy okostévé?

  • Az okostelevízió vagy más néven smart-TV olyan funkciók összeségét jelenti, mely segítségével internethez lehet csatlakozni. Tehát a neten böngészni, E-mailt írni, híreket olvasni, Youtube-ot használni, Facebook-ozni vagy akár egyéb szolgáltatónál például filmet nézni. Okostévéből érdemes beépített wifivel szerelt típust választani, hiszen ez jóval nagyobb szabadságot ad a készülék elhelyezése során.

Csatlakoztatás

  • Vásárlás előtt számba kell venni mi mindent szeretnénk csatlakoztatni a TV-hez, meggyőződni róla, hogy a kiválasztott modell rendelkezik-e a szükséges számú, fajtájú és kívánt kompatibilitású csatlakozókkal. Legfontosabb, hogy a TV elegendő HDMI és USB csatlakozóval rendelkezzen. Fontos, hogy a készüléknek külső hangrendszerhez is legyen csatlakozója.

Nézzen körül a televíziók között, találja meg a legjobban Önhöz illőt!

Tartalomhoz tartozó címkék: TV vásárlás Vásárlási tanácsok