Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk cookikat (sütiket) tárol az Ön gépén és a webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani.
Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatkezelési tájékoztató" menüpontban található.

Hogyan tisztítsuk a hűtőszekrényt és a fagyasztót?

Hogyan tisztítsuk a hűtőszekrényt és a fagyasztót?
A hűtőszekrény (fagyasztóval vagy anélkül) nélkülözhetetlen tartozéka minden konyhának. Tisztán tartása és fertőtlenítése fontos, nem csak egészségügyi okokból, hanem azért is, hogy megfelelően működjön, és így tovább tartson.

Általános tisztítási szabályok

A hűtőszekrények, fagyasztók külső felülete puha ronggyal és meleg szappanos vízzel tisztítható.
A készülékek belsejének tisztításához javasoljuk, hogy meleg vizet használjon szódabikarbónával vagy ecettel. Ne használjon olyan tisztítószereket, amelyek káros anyagokat vagy szagokat bocsáthatnak ki az élelmiszerre! A legjobb, ha puha kendőt használunk a belső térhez. Mindig töröljük át tiszta vizes ruhával, illetve a legvégén száraz ruhhával is a hűtőszekrény és a fagyasztó belsejét.

Fontos, hogy évente legalább kétszer alaposan megtisztítsa a készüléket. Ez megakadályozza a penész és a kellemetlen szagok kialakulását. A fagyasztót rendszeresen le kell olvasztani, hogy megakadályozzuk a jégképződést.

A hűtőszekrény időszakos tisztításának lépései

 1. Ürítse ki teljesen a hűtőszekrényt, távolítsa el a lejárt vagy romlott élelmiszereket. A tisztítás befejezéséig tartsa az élelmiszereket termikus zacskóban. Ennek hiányában használható újságpapíros letakarás, vagy sima plédbe való beburkolás.
   
 2. Vegye ki az összes eltávolítható alkatrészt, és szerelje szét a polcokat és a tartozékokat, hogy minden sarkot elérjen.
   
 3. Mossa le az összes eltávolítható alkatrészt szappanos vízzel, és mossa le a belső felületeket vízzel és szódabikarbónával vagy vízzel és ecettel.
  Annak érdekében, hogy a víz ne kerüljön a padlóra, tegyen egy törülközőt a hűtőszekrény aljára, hogy felszívja a cseppeket.
   
 4. Szárítsa meg és szerelje össze az összes mosott alkatrészt.
   
 5. Ami az ajtótömítést illeti, győződjön meg arról, hogy azok szárazak, majd kenje be néhány csepp olajjal, hogy puha maradjon.
   

A fagyasztó rendszeres tisztítása

 1. Ürítse ki teljesen a fagyasztót, és tegyen minden élelmiszert egy termozsákba, hogy ne olvadjon ki.
   
 2. Hagyja nyitva az ajtót néhány percig, hogy a jég elolvadjon. A leolvasztást segítheti egy speciális műanyag lapáttal vagy egyenes végű fakanállal - ezzel távolítsa el a legnagyobb jégtömböket.
  Soha ne használjon pengét vagy acélszerszámokat, mert ezek károsíthatják a fagyasztó burkolatát!

   
 3. Töltsön meg egy permetezőtartályt meleg vízzel és ecettel egyenlő arányban, permetezze be a belső falakat, majd finoman dörzsölje át szivaccsal vagy puha ruhával.
   
 4. Győződjön meg arról, hogy megszárította a fagyasztó oldalait, mielőtt visszatenné a fagyasztott élelmiszereket a fiókokba.
   
 5. Ellenőrizze, hogy a fagyasztó hőmérséklete elérte-e a -18oC-ot.
   

Hasznos információ

Ne helyezzen csomagolást vagy élelmiszert a hűtőszekrény falához.
Ne terhelje túl a fagyasztóteret.
Győződjön meg arról, hogy az élelmiszerek egyenletesen oszlanak el a fagyasztóban, hogy a hideg levegő egyenletesen keringhessen.
Ne helyezzen fedetlen élelmiszert közvetlenül a hűtőszekrény polcaira a fagyasztórekeszben.
Mindig a lejárati idő sorrendjében tárolja, ez segít abban, hogy az élelmiszert azelőtt elfogyasszák, mielőtt megromolna.
Hogy ne legyen szag a hűtőben, tegyünk a hűtőbe egy kis tégelyt néhány evőkanál szódabikarbónával vagy ecetes vattával.


Még néhány extra tipp

Nyaralás előtt vegyen ki minden olyan élelmiszert a hűtőszekrényből, amely megromolhat, és ellenőrizze az összes lejárati dátumot. Ne hagyja a húst, halat és zöldséget a hűtőben, mert ez csökkenti a károkat váratlan áramkimaradás esetén.

Ha a nyaralóban huzamosabb ideig zárva marad a hűtőszekrény vagy fagyasztó, feltétlenül ürítse ki, kapcsolja ki, és tisztítás után hagyja nyitva az ajtókat. Ez megakadályozza a penészképződést és a kellemetlen szagok kialakulását.

Használja mindezeket a tanácsokat, az áruházunkban vásárolt hűtőszekrényeknél, fagyasztóknál!

Tartalomhoz tartozó címkék: hűtőszekrény