Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk cookikat (sütiket) tárol az Ön gépén és a webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani.
Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatkezelési tájékoztató" menüpontban található.

Megújult energiacímkék

Megújult energiacímkék

2021 március 1-től megújult az egyes nagyháztartási gépeken látható színes tájékoztató címke, az energiacímke.

Miért van szükség a cserére?

A változásra azért van szükség, mert a gyártói fejlesztéseknek és a jogszabályi előírásoknak köszönhetően a jelenleg érvényben levő energiaosztályokat a készülékek „kinőtték” - hiába van a címkén a pirostól (legkevésbé energiahatékony) a sötétzöldig (leghatákonyabb) több energiaosztály is, szinte az összes készülék a felső 2-3 osztályba tartozik, vagyis a A+, A++ és az A+++ osztályokba.
Így viszont egyre kevésbé tölti be azt a szerepet, melyre hivatott: hogy segítsen a fogyasztóknak különbséget tenni a piacon kapható készülékek között.

Az új szabályozás

Az új szabályozás keretében első lépésként a következő készülékek és eszközök energiacímkéi újulnak meg:

 • hűtők és fagyasztók
 • mosógépek és a mosó-szárító gépek
 • mosogatógépek
 • televíziók, monitorok

A szabályozás 2021. március 1-től lép hatályba.

Az új címke legfontosabb változása, hogy a legmagasabb energiaosztály az A osztály lesz, vagyis megszűnnek A+ -os energiaosztályok.

Felmerülhet a kérdés, vajon akkor az a készülék, amely eddig A+++ osztályú készülék volt, most A osztályú lesz? A válasz nem ilyen egyszerű. Ha például a mosogatógépeket nézzük, akkor ma az a mosogatógép kaphat A+++ energiaosztályú minősítést, amelyiknek az ún. összesített energiaindexe (EEI-értéke) kisebb mint 50. Egy ma A+++ energiaosztályú mosógép az új szabályozás szerint azonban lehet akár D, akár C, akár B osztályú is, annak függvényében, hogy mekkora az EEI-értéke. A jogszabály ugyanis az alábbiak szerint határozza meg az új energiaosztályokat a mosogatógépek esetében:

 • A – EEI < 32
 • B – 32 ≤ EEI < 38
 • C – 38 ≤ EEI < 44
 • D – 44 ≤ EEI < 50
 • E – 50 ≤ EEI < 56 (ez a jelenlegi A++ osztály)
 • F – 56 ≤ EEI < 62 (ez nagyjából a jelenlegi A+ osztály, amely a jelenleg forgalomba hozható legkevésbé hatékony osztályú gépeket adja)
 • G – 62 < EEI

Így például a mostani "A+++" osztályú gépek – tényleges fogyasztásuktól függően "B", "C" vagy "D" osztályba kerülnek majd, a jelenlegi "A++" gépek "E" osztályba, az "A+" készülékek pedig az "F" osztályba.

A mosógépeknél ilyen összehasonlítást nem is lehet tenni, mert az EEI számítása jelentősen eltér a két szabályozás alapján (megjegyzendő egyébként, hogy a mosogatógépeknél sem teljesen azonos a számítás, de az eredmények tekintetében nagyjából összehasonlíthatók a kategóriák). A lényeg minden készülék esetén ugyanaz: a jelenleg mindössze három osztályt kitöltő gépeket (mosógépeket, mosogatógépeket, hűtőket, fagyasztókat) a jövőben 6 osztályba osztják be.

Nem kell tehát megijedni, a készülékek nem lesznek rosszabbak! Sőt, mint láttuk, épp, hogy a fejlesztések és a készülékek hatékonyságának növekedése miatt van szükség az új szabályozásra, az alaposabb differenciálásra.

Ha a jövőben tovább javul a készülékek hatékonysága, és megjelennek a piacon a jelenlegi legjobb gépeknél is hatékonyabb, takarékosabb gépek, nem kell a címkét azonnal módosítani: a jövő takarékos készülékeire vár a kezdetben üresen hagyott A (vagy az A és a B) osztály!

A QR-kód

Az új címkéken látható lesz egy QR-kód, melyet a mobiltelefonunkkal be tudunk olvasni. Ezáltal eljuthatunk az EPREL-adatbázisba. A gyártóknak már 2020 eleje óta minden készülék műszaki információit fel kell tölteni egy, az Unió által központilag létrehozott és működtetett adatbázisba: ez az EPREL-adatbázis (EPREL=European Product Database for Energy Labelling). A QR-kód elvezet bennünket a készülék adatlapjához, melyből az energiacímkén található információkon túl további hasznos adatokat tudhatunk meg.

Zajszint-osztályok

Eddig a zajszint dB értéke került feltüntetésre a készüléken, a jövőben azonban az új címke zajszint-osztályokat is tartalmazni fog. Az energiaosztályhoz hasonlóan a zajszint-osztályok is A-tól G-ig terjedő skálán kerülnek majd feltüntetésre, ezzel segítve a készülékek könnyebb összehasonlíthatóságát.

Az energiafogyasztási adat

Míg a hűtőknél továbbra is az éves fogyasztási érték kerül feltüntetésre, a mosógépek, mosó-szárítók és mosogatógépek esetében a 100 ciklusra vonatkozó érték jelenik meg a jövőben a címkén. Ami a tévéket, kijelzőket és izzókat illeti, ezen eszközök esetében pedig 1000 óra használatra vetített fogyasztásról kapunk tájékoztatást. Ez a fontos adat (az energiafogyasztás) minden címkén középen kap helyet a jövőben.

Egyéb, készülékspecifikus változások

A mosógépek, mosó-szárító gépek és a mosogatógépek esetében a címkén látható adatok az eco-program adatai lesznek. Újdonságként az az információ is a címkére kerül, hogy mennyi ideig fut az eco-program az adott gépen. A mosó-szárító gépek esetében a bal oldalon a teljes mosási és szárítási programra vonatkozó információkat láthatjuk, míg a jobb oldalon csak a mosási program adatai kerülnek feltüntetésre.

Hasznos linkek:

Ismerkedjen az új címkékkel a LABEL2020 honlapján: https://www.label2020.eu/the-new-label/product-groups/

Ismerkedjen az új szabályozással a BELT-projekt honlapján: https://www.belt-project.eu/

Az EU Bizottság honlapja az EPREL adatbázisról: https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/product-database_en

Az EU Bizottság honlapja az energiacímkéről: https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/labels-markings/energy-labels/index_en.htm

Az EU Bizottság energiacímke-generátor honlapja: https://ec.europa.eu/energy/topics/energy-efficiency/energy-label-and-ecodesign/energy-label-generator_en

A hűtőkre és fagyasztókra vonatkozó energiacímke-szabályozás: https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/fridges-and-freezers_en

A mosógépekre és a mosó-szárító gépekre vonatkozó energiacímke-szabályozás: https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/washing-machines_en

A mosogatógépekre vonatkozó energiacímke-szabályozás: https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/dishwashers_en

A tévékre vonatkozó energiacímke-szabályozás: https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/televisions_en

Forrás: https://www.applia.hu/energia-cimke/

Tartalomhoz tartozó címkék: Vásárlás